torstai 9. lokakuuta 2014

Minun Egyptini 3

Mies oli taas viikon Kairossa. Tarkoitus oli, että lähden mukaan, mutta en halunnut ryhtyä sumplimaan asiakkaiden aikoja tai peruuttelemaan tunteja, joten Mies sai mennä yksin.

Yksi "pojistamme" on jonkun aikaa seurustellut uuden tyttöystävän kanssa ja oli kertonut, että taitaa olla häät tiedossa. Tämä meidän Ahmed (joka toisen "meidän pojan" nimi on Ahmed) on vuosikausia elätellyt toivetta naimisiin menosta pitkäaikaisen tyttöystävänsä (joka on myös tämän samaisen Ahmedin serkku!) kanssa, vaikka tyttö lähti koulun jälkeen Lontooseen opiskelemaan. Hän valmistui psykologiksi ja Ahmed kuvitteli tyttöystävänsä palaavan Kairoon, hääpäiväkin oli jo päätetty. Tyttö (nykyään siis aikuinen nainen) päätti viime syksynä kuitenkin jäädä Lontooseen ja häät peruttiin.

Nyt Ahmedilla on uusi, oikein miellyttävä tyttöystävä, jonka olemme tavanneet ja viettäneet iltaakin yhdessä.

Olen päässyt osallistumaan egyptiläisiin häihin kolme kertaa. Yksissä häissä oli n. 900 vierasta toisissa ehkä pari sataa vähemmän. Ensimmäiset häät olivat suuren yrityksen omistajan tyttären häät, toiset toisen yrityksen omistajan pojan häät. Kolmannet häät olivat yhden "meidän pojan" (joka oli silloin myyntimiehenä) häät. Näitä kolmansia häitä odotinkin kovasti, koska oli tosi mukava päästä ihan tavallisen perheen häihin, joissa oli vain sukulaisia ja ystäviä. Ja me, kunniavieraina.

Egyptiläiset häät ovat tietysti eksoottiset, koska niissä on niin paljon egyptiläistä tunnelmaa ja kulttuuria. Toisaalta niissä on myös paljon vaikutteita amerikkalaisista häistä. Eikä tavallisen, koulutetun perheen häät varsinaisesti eronneet äveriäiden perheiden häistä muuten, kuin vierasmäärissä ja ohjelman tasossa. Suuren, kansainvälisen yrityksen tyttären häissä esiintymässä oli Amr Diab, joka on yksi arabimaailman kuuluisia laulajatähtiä. Kun taas perhehäissä oli tiskijukka ja CD:t. Mutta meteliä riittää kaikilla! Niin paljon kuin desibelejä lähtee. Koko illan. Ja tanssia. Ja ruokaa. Ja häät pidetään aina jonkun hotellin ballroomissa.

Saatuamme kutsun ensimmäisiin häihin, varasimme lennot ja sovimme tietysti monia työtapaamisia samalle reissulle. Pari viikkoa ennen lähtöämme, saimme kuulla, että häät olikin siirretty perjantailta lauantaille! No, ei voi mitään, käydään sitten vain onnittelemassa etukäteen, koska koneemme lähti lauantaina. Emmekä pakanneet mitään juhlavaatteita mukaan. Mutta kuinkas kävikään. Kun saavuimme Kairoon, maailman kirjat pistettiin sekaisin, lennot saatiin siirrettyä sunnuntaille, yksi Ahmed (jota kutsun Egyptin veljekseni, koska hän on saman ikäinen kuin minä) lähti meidän kanssa ostamaan juhlavaatteita ja saimme lopulta vielä huoneen yhdeksi ylimääräiseksi yöksi hotellistamme (jossa häätkin vietettiin). Ja niin pääsimme mukaan.

Kyselimme tietysti, että noh, mihinkähän kellonaikaan häät alkavat.
- Ne alkavat, kun vieraat ja hääpari saapuvat...
- Ja mihinkähän aikoihin se lienee?
- Ehkä jotain ilta kahdeksan maissa...

Me tietysti Miehen kanssa olemme hotellimme ballroomin oven takana tasan klo 20.00. Ketään ei ole missään. Hiippailemme hotellin baariin ja vaivihkaa kyselemme, että olemmekohan nyt ymmärtäneet jotain väärin...

- Ai, olettekos te johonkin häihin menossa? Ne varmasti alkavat, kun hääväki on paikalla...

Häät alkoivat klo 22.00. Ja jatkuivat aamuneljään - ehkä pidempäänkin - jos jaksoi valvoa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti