keskiviikko 5. kesäkuuta 2013

Siedätyshoitoa

Eilen Mies meni taas Helsinkiin, Allergiasairaalaan, saamaan ampiaissiedätyspistoksen. Siedätyshoito alkoi joku aika sitten ja hänen on käytävä nyt alkuun kerran viikossa saamassa pistos. Ja tämä tahti jatkuu vähintään puoli vuotta, todennäköisesti ainakin 7-8 kuukautta. Sen jälkeen pistos haetaan kerran kuussa viiden vuoden ajan!

Viime kesänä, juhannuksen aaton aattona, Lapsuuden ystäväni+miehensä (H) tulivat meidän mökille juhannusta viettämään. Miehet lähtivät heti rantaan, saunaa lämmittämään ja me naiset jäimme päivittämään kuulumisia. Hetken päästä H juoksi ylös: Miestä oli alkanut huimata ja hän makasi nyt maassa, jalat ylhäällä! Oli sanonut, että ihan kuin jokin olisi pistänyt, mutta ei ollut varma. Otin Kyypakkauksen ja vettä ja lähdin rantaan. Mies pystyi nielemään pillerit, mutta ei jaksanut pitää silmiä auki ja olo oli todella tukala. Lopulta oli soitettava ambulanssi. Ja sen tulo kesti! Soitettiin uudestaan. Oli kuulemma ruuhkaa ja kaikki autot ajossa! Mies tärisi horkassa, kädet puutuivat. Hänellä on ollut kaksi kertaa veritulppa jalassa, joten ei oltu ollenkaan varmoja mistä kaikki johtuu. Puolen tunnin päästä Mies avasi silmät ja ihmetteli, että mitäs nyt tapahtuu. -???- Olo on hyvä. Silmät pysyivät auki, horkka oli pois, hän nousi istumaan ja samantin seisomaan. Mies pystyi kävelemään itse raput ylös mökille. Ambulanssi saapui vasta jonkun hetken päästä. Tutkivat, eivätkä oikein löytäneet sen kummempaa syytä moiseen. Eniten epäilivät nestehukkaa, kun "miehet ja mummot" eivät oikein muista juoda tarpeeksi (kts. edellinen postaus..). Mies oli kunnossa ja hyvissä voimissa sen jälkeen.

N. viikon päästä olin töissä ja Mies yksin mökillä. Hän makoili sohvalla ja oli kohta lähdössä golfaamaan. Mies näki ampiaisen vieressään ikkunalla, mutta ei välittänyt siitä sen enempää. Hetken päästä reidessä tuntui pistos, kun amppari oli pudonnut sohvalle ja pistänyt farkkujen läpi. No, Mies päätti samantien nousta vaihtamaan vaatteita golfia varten - ja sitten tuli sama huimaava olo kuin aikaisemmin rannassa. Hän kaivoi nopeasti Kyypakkauksen esille, ehti ottaa kaksi pilleriä ja näki, miten kolmas putosi kädestä ja vieri lattialle ennen kuin taju meni! Jotenkin hän sai jalat ylös penkille ja jäi lattialle makaamaan. Jossain vaiheessa hän heräsi, löysi kolmannenkin pillerin ja tajusi, että kohta on oltava golf-kentällä, vaihtoi vaatteet ja lähti golfaamaan! Kyseli vielä kavereilta, saako enemmän tasoitusta, kun on ollut tajuttomana - ei saanut. Jalka kuitenkin turposi niin, että Mies meni vihdoin lääkärille. Hän sai vahvaa antihistamiinia, antibioottikuurin ja adrenaliinipiikin hätätapuksia varten.

Jonkun ajan päästä meillä oli taas vieraita ja eikö taas ampiainen pistänyt! Nyt Mies juoksi suoraan ottamaan saamiansa lääkkeitä, mutta piikkiä ei halunnut, kun sen jälkeen on joka tapauksessa lähdettävä ambulanssilla sairaalaan. Hän lepäsi puolisen tuntia ja nyt oireet helpottivat nopeammin.

Kesälomareissulla poikkesimme Suonenjoen Mansikkakarnevaaleille. Siellä Mies laittoi käden housun taskuunsa ja väitti, että taas pisti - kaksi kertaa! En kyllä uskonut. Ei ketään voi koko ajan pistää joku johonkin. Kun hän sitten hotellilla vaihtoi housuja, niin taskusta putosi kuollut kimalainen! Ja peukalonhangassa näkyi kaksi pientä pistojälkeä. Mutta mitään reaktiota ei tullut.

Lopulta hänelle tehtiin allergiatestejä: voimakas allergia ampiaiselle, ei millekään muulle! Jopa Allergiasairaalassa ihmeteltiin näin voimakasta reaktiota ja sanoivat, että todennäköisesti ne kaksi Kyypakkauksen tablettia pelastivat Miehen hengen. Eli kovin paljon vaihtoehtoja ei ole muuta, kuin käydä nyt vuosikausia siedätyshoitoa saamassa. Mutta on se hienoa, että ON joku keino, jolla voidaan näin pelottavaakin asiaa helpottaa! Nyt Miehellä on adrenaliinipiikki koko ajan taskussa, golfbagissä ja vähän joka paikassa. Jos ampiainen pistää, ei ole yhtään aikaa hukattavaksi!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti