keskiviikko 17. heinäkuuta 2013

Kuhmon henki

Pyrimme aina pääsemään Kuhmoon Kamarimusiikki-juhlien aikaan. Silloin koko Kuhmo herää eloon. Väkeä on kuin missä tahansa metropolissa ja eri kansallisuuksien, kielten ja kulttuurien kirjo on valtaisa. On hauska seurata, kun muusikot ympäri maailmaa fillaroivat soittimet selässään pitkin keskustan katuja, tapaavat kolleegojaan ja nauttivat aivan erilaisista elämyksistä itsekin.

Tänään mekin olimme yhdessä konsertissa. Yleensä käymme aina jossain konsertissa, vaikka emme olekaan minkäänlaisia alan harrastajia muuten. Mutta, kun olemme vuosikausia niissä käyneet, niin olemme pikkuhiljaa oppineet kuuntelemaan tällaistakin musiikkia ja nauttimaan siitä. Konserttien tunnelma on leppoisa, eikä niihin tarvitse pukeutua mitenkään sen kummemmin, mikä helpotta meitä mettäläisiä.

Toisaalta kaupunkiin ilmestyy pop-up ravintoloita (uusi nimi, vanha juttu) ja on monenlaisia muitakin tapahtumia ja mielenkiintoista nähtävää, joten jokaiselle löytyy kyllä jotain.

Vuosien myötä olemme myös löytäneet omat lempparipaikkamme. Esimerkiksi Akonlahden puutarhasta haemme aina vastapoimitut mansikat, sipulit ja salaatit. Syömässä käymme keskustan rantaan ilmestyvässä teltassa (paistetut neulamuikut - ihan parasta) tai Neljässä Kaesassa. Salakamarissa käydään lasillisella ja kahvilla Lentuan koskella tai missä milloinkin. Mies on teettänyt parikin käsintehtyä puukkoa paikallisella tekijällä ja aina jonkun jänkhä-joonaan kanssa tulee jäätyä juttusille. Viime kesänä pääsimme seuraamaan parin paikallisen maajussin tekemää tervahautaa. Pääsimme näkemään tervahaudan sytytyksen ja kävimme sen jälkeen katsomassa, miten tervaa valutettiin useamman päivän ajan. Oli tosi mielenkiintoista!

Kuhmossa nykyaika ja historia kohtaavat. Itse pidän kovasti Kuhmon kirjastosta ja Kuhmo-talosta.  Molemmat ovat moderneja rakennuksia, mutta kuhmolainen luonto on olennaisena elementtinä. Toisaalta on myös museoita, talvisodan muistomerkkejä, kalastusta, koskenlaskua, eräretkeilyä ja vaikka mitä.

Veikko Huovisen Havukka-ahon ajattelija, kertoo Kuhmon Lentuasta ja Unto Heikuran Kun kyynelkin jäätyi, kertoo Matin ja Maijan selviytymistarinan talvisodan ajan Kuhmossa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti