perjantai 24. toukokuuta 2013

Oma treeni

Nautin liikunnasta, mutta en nauti kilpailusta enkä treenaa sen suurempia tavoitteita varten. Liikun, koska siitä tulee niin hyvä olo.

Kouluaikaan en ollut mitenkään hyvä liikkumaan; olin aina se, joka valittiin viimeiseksi pesäpallojoukkueeseen. Kodin lähellä oli luistelukenttä ja hiihtomaastot, joten niitä joskus tein yksin tai kavereiden kanssa. Kesällä uin -tai lähinnä plutasin- järvessä.

Lukioaikana liikunnanopettajaksi sain vanhan, kohta eläkkeelle jäävän opettajan. Hän ei vertaillut minua muihin, vaan antoi arvoa, kun yritin ja tein parhaani mukaan, saaden minut innostumaan ja nauttimaan liikkumisesta. Lopulta sain liikunnan arvosanaksi 10!

Nautin ohjatusta ryhmäliikunnasta, musiikin ja liikkeen yhdistämisestä, toisaalta haluan aina päästä luontoon liikkumaan, kun vain mahdollista. Talvisin rakastan olla hiljaisessa metsässä hiihtämässä. Lapset opetimme hiihtämään ja laskettelemaan heti, kun tolpillaan pysyivät ja hekin kaikki nauttivat edelleen näistä talvilajeista (hyvän olon vuoksi, ei kilpaillen).

Kesällä olen ollut vähän laiska liikkumaan. Olen mielelläni tehnyt kyllä pihatöitä, kulkenut metsissä keräämässä sieniä ja marjoja ja sitä teen edelleen. Nyt lisänä on golf, jota en vielä mitenkään osaa, mutta pitkäkestoisena, matalasykkeisenä ja sosiaalisena liikuntamuotona se on tehokasta ja ainakin itselleni käy kunnon liikunnasta.

Nyt, kun vedän pilates-tunteja lähes joka ilta, en pääse enää niin helposti muiden vetämille tunneille. Sauvakävelylle tai hiihtämään lähden itsekseni, mutta esim. kuntosalille ei tule mentyä. Jos joskus kuvittelen alkavani salitreenin, niin parin kerran jälkeen huomaan, että lintsaan niin paljon kuin ehdin ja huijaan itseäni kuvittelemalla, että reipas olin, kun edes kävin salilla..

Tänä keväänä, kun hiihdot loppuivat huomasin, että uppouduin vain hoitelemaan vanhempiani, tekemään omia töitäni ja unohdin kokonaan oman liikunnan. Heräsin, kun huomasin, että olo on kurja, väsyttää ja surettaa ja puhti on poissa. Jäin miettimään, miten lisäisin omaa liikuntaa, kun kaikki kivat jumpat on iltaisin. Pohdiskelin liikuntamuotoa, jossa voisin käyttää voimaa, kun muistin, että golfissa minulle aina sanotaan, että palloa ei tarvitse lyödä ihan apinan raivolla! Kävimme tässä kerran ystävien kanssa myös keilaamassa ja taas minua jarruteltiin että ei ihan niin paljon voimaa peliin. Tuli sitten mieleen, että mitä jos olisikin joku laji, jossa SAAN käyttää voimaa! Päätin kokeilla Fustraa, koska siinä on mukana PT- joka seuraa vieressä koko ajan ja silloin voin valita myös kellonajan itselleni sopivaksi. Fustra tehdään kuntosalilla, joskin hyvin vähän käytetään laitteita, mutta voimaa saa käyttää ja liikkeet tehdään yhtä tarkasti kuin pilates (vähän eroja on asennoissa ym.). Se on kovasti tyyris tapa liikkua, mutta nyt hetkellisesti se on hyvä omaan elämäntilanteeseeni.

Tällä hetkellä oma treenini on:
- kerran viikossa cardio sisäpyöräily (aerobista)
- kerran viikossa Fustra (lihaskuntoa)
- 1-2 kertaa viikossa golf (viikonloppuisin, pitkäkestoista, matalasykkeistä)
- lähes joka päivä pilatesta kotona (rullauksia, kiertoja, taivutuksia: vetreyttävänä, kehoa  huoltavana  harjoituksena)
- hyöyliikuntaa: koti-, piha-, metsätöitä ym.

Jos jotain jää väliin (niin kuin usein jääkin), niin se ei haittaa, kunhan pääsen suht säännöllisesti tekemään jotain. Vähintään nuo omat pilates-elvytykset ehtii tekemään, kun eivät vie kuin muutaman minuutin. Säännöllisyys on mielestäni se olennaisin juttu. Kun liikunta on monipuolista, säännöllistä ja myös vapaapäiviä on sopivasti, niin keho -ja mieli- pysyvät kunnossa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti