maanantai 9. maaliskuuta 2015

Lapin herkkuja

Ei Lapista vielä lumet lopu! Vaikka Etelä-Suomessa jo melkein kukkaset kukkivat. Suomi on pitkä maa. Loistavat hiihtokelit: pari astetta pakkasta, kirkas auringonpaiste, ladut mitä parhaimmassa kunnossa... On tämä ihan herkkua :)

Pakko oli hiihdellä hieman kuullostellen selkääni, koska se vihoittelee jatkuvasti. Pystyin sentään hiihtämään 18 km. Mies jatkoi pidemmälle, mutta minä palailin mökille varmuuden vuoksi. Mieluummin hiihdän joka päivä, vaikka vähän vähemmänkin, kuin reivitän liian pitkään enkä sitten pysty enää loppuviikosta hiihtämään ollenkaan.




Kaupassa käydessä löysin tämän kivan keittokirjan. Ruokaohjeet on koottu Ivalon yläasteen koulun oppilaiden kodeista. Ohjeissa on pyritty käyttämään paikallisia raaka-aineita: riistaa, kalaa, marjoja, sieniä ja yrttejä. Kirjan tuotolla yksi luokka pääsi jo leirikouluun Kreetalle. Tänä vuonna on seuraavan luokan vuoro.

Kirjassa on tosi hyvän oloisia, kodeissa tehtäviä ruokia. Ei mitään huippukokkien luomuksia, vaan perheissä paljon käytettyjä sekä vähän harvinaisempia herkkuja.

Hauskinta on, kun nämä raaka-aineet ovat todellakin, mitä hienoimpia: kalaruoat ovat lähinnä tuoretta taimenta tai siikaa, liha on poroa, metsoa, riekkoa, on sieniä, hillaa, karpaloita, puolukkaa ja mustikkaa ym.

Tarkoitukseni oli jättää kirja tänne mökille, mutta saattaa olla, että lähtee mukanani kotiin asti. Niin on herkullisen oloisia reseptejä!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti